Turystyka kulturowa towarzyszy wielu innym rodzajom turystyki. Odwiedzamy wiele regionów Polski, świata, gdzie żyją społeczności zachowujące i kultywujące swoje tradycje i obyczaje. Poznawanie odmiennych środowisk kulturowych jest bardzo ważnym elementem kształtowania światopoglądu każdego turysty. Niejednokrotnie, w czasie podróży turystycznych, zmuszeni jesteśmy do zmiany swoich nawyków żywieniowych, z ciekawości próbujemy nieznanych nam potraw bądź celowo wyszukujemy produktów typowych dla danego miejsca, w którym przebywamy. Możemy to określić nazwą turystyki kulinarnej – jedzenie jest nieodłącznie związane z życiem człowieka, a odkrywanie nowych potraw może być fascynujące. Przebywając w egzotycznych krajach, turyści odkrywają wiele nowych smaków powstających z nietypowych dla naszej kuchni połączeń produktów, lub stosowania nieznanych nam przypraw. Z czasem szukanie nowych smaków może się stać pasją turystyczną. Aby odkrywać nowe kulinaria, nie trzeba jechać za granicę. Polscy turyści zachwycają się naszą rodzimą kuchnią, różną w różnych regionach kraju. Zupełnie inna kuchnia obowiązuje na Podhalu, a inna na Kaszubach, jeszcze innej posmakujemy w Wielkopolsce. Zagrożeniem dla turystyki kulinarnej może być globalizacja – w każdym miejscu na świecie dostaniemy dania kuchni europejskiej, chińskiej, francuskiej, włoskiej. Oczywiście, do nas należy wybór – i tak najlepsza będzie kuchnia lokalna.

Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply