Walory kuchni regionalnej

Walory kuchni regionalnej

Odwiedzając nowe regiony kraju zazwyczaj pragniemy spróbować specjałów lokalnej kuchni. Wiele potraw jest charakterystycznych dla konkretnego obszaru i trudne, bądź też niemożliwe, mogłoby być odnalezienie ich w restauracjach w innym regionie. Osoby spędzające wczasy w obiektach agroturystycznych mają często możliwość skosztowania tradycyjnej kuchni. Gospodynie, które przygotowują posiłki dla gości, uwzględniają w menu typowe, regionalne potrawy. Smaczne domowe posiłki są doskonałą alternatywą dla odżywiania się w restauracjach i fastfoodach. Gospodarze zwykle nie liczą wiele za wyżywienie. Również dlatego iż często wiele wyrobów jest wytwarzanych na miejscu. Ci właściciele, którzy posiadają krowy, mają własne mleko oraz sami wytwarzają produkty mleczne – twaróg, sery, kwaśne mleko. Jajka pozyskiwane są od własnych kur, co goście z pewnością doceniają, gdyż wiadomo, że jest to chów ekologiczny. Poza tym, również warzywa często pochodzą z ogrodu gospodarzy, dzięki czemu ich uprawa była kontrolowana, najczęściej bez dodatku nawozów i środków ochrony roślin. Również mięso oferowane gościom pochodzi często z hodowli własnej. Próbowanie nowych smaków, poznawanie nieznanych dotąd potraw i, przede wszystkim, spożywanie wyrobów ekologicznych, to dla wielu gości atrakcja turystyczna sama w sobie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.