Tradycyjny wypiek chleba

Tradycyjny wypiek chleba

Na wsiach coraz częściej rezygnuje się z kultywowania tradycji. Dawne obrzędy, tradycje i codzienne czynności niestety często odchodzą w niepamięć. Są jednak osoby, które chcą zachować pamięć o tym, co niegdyś na wsi się robiło. Takimi osobami są często właściciele obiektów agroturystycznych. Oferując uczestnictwo w tradycyjnych zajęciach, czynią oni z tego dodatkową atrakcję turystyczną. Jednym z nich jest tradycyjny wypiek chleba. Goście mogą zobaczyć, jak niegdyś to wyglądało. Najpierw demonstruje się jak ręcznie na kamiennych kręgach ścierało się ziarna przeznaczone na mąkę. Potem w drewnianej dzieży przygotowuje się zaczyn i miesza wszystkie składniki. Turystom można zaproponować, by własnoręcznie spróbowali jak miesi się chleb i przekonali się jak ciężka była to praca. Chleb wypieka się oczywiście nie w piekarniku, a w specjalnym piecu chlebowym, opalanym drewnem. Goście mają możliwość spróbowania wypieku, w którego przygotowaniu brali uprzednio udział. Oferując tego typu rozrywki, gospodarze nie mogą oczywiście zapominać o przepisach ich obowiązujących. W przypadku przygotowywania posiłków bardzo rygorystyczne przepisy są narzucane ze strony sanepidu. Należy o nich pamiętać ponieważ zdarzają się kontrole i w razie niedopatrzenia przyznawane są kary. Wszystko to w trosce o bezpieczeństwo gości.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.